Osobe oboljele od šećerne bolesti često su u nedoumici koja hrana je preporučena, odnosno koja je zabranjena hrana za dijabetičare.
Kako bismo pobliže opisali koja je „zabranjena“ hrana za dijabetičare, važno je definirati što je to dijabetes iliti šećerna bolesti i koje tipove šećerne bolesti poznajemo.
Zabranjena hrana za dijabetičare: što je dijabetes?
Šećerna bolest je skup metaboličkih poremećaja koji se odlikuju hiperglikemijom, a uzrokovani su poremećajem u lučenju i/ili djelovanju inzulina. Inzulin, hormon koji luče β-stanice gušterače kao odgovor na povećanu razinu glukoze u krvi, omogućuje ulazak glukoze u stanice. Kod osoba oboljelih od šećerne bolesti, zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina uzrokovanog inzulinskom rezistencijom, glukoza ne može ući u stanice i služiti kao izvor energije, što dovodi do povećanja koncentracije glukoze u plazmi.
Tipovi šećerne bolesti
Ovisno kojim mehanizmom nastaju, razlikujemo nekoliko tipova šećerne bolesti od kojih su najpoznatije šećerna bolest tipa 1 i šećerna bolest tipa 2.
Šećerna bolest tipa 1 nastaje kao posljedica apsolutnog nedostatka inzulina uslijed autoimunog procesa destrukcije β-stanica gušterače. Najčešće se javlja kod djece i mlađih odraslih osoba.
Šećerna bolest tipa 2 nastaje kao posljedica smanjene osjetljivosti ciljnih tkiva (mišića, jetre, masnog tkiva) na inzulin. Neosjetljivost na inzulin i disfunkcija β-stanica gušterače pogoršavaju se porastom tjelesne mase iznad poželjne. Najčešće se otkriva u srednjoj i starijoj životnoj dobi, no zbog velike povezanosti s rastućom prevalencijom preuhranjenosti i pretilosti, kao i smanjenom tjelesnom aktivnošću te nepravilnom prehranom, sve češće se javlja i u mlađoj životnoj dobi.
Postoji još i gestacijska šećerna bolest koja se otkriva u trudnoći, kao i ostali, rjeđi oblici šećerne bolesti.
„Zabranjena“ hrana za dijabetičare
Popis deset namirnica koje osobe oboljele od šećerne bolesti trebaju izbjegavati ili ograničiti unos:
- Rafinirani šećer
- Rafinirane žitarice (za doručak)
- Slatkiši i grickalice
- Alkohol
- Gazirani napitci
- Voćni sokovi
- Zasićene masti
- Trans masti
- Visokokalorična brza hrana
- Sušeno voće
Rafinirani šećer kao zabranjena hrana za dijabetičare
Rafinirani šećer se brzo razgrađuje u tijelu i uzrokuje nagli porast koncentracije glukoze u krvi što može dovesti do hiperglikemije.
Sukladno tome, osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 1 koje uzimaju inzulin, moraju uzeti veću dozu inzulina kako bi kompenzirale nagli skok glukoze u krvi.
Kao zamjena za rafinirani šećere, preporuka je konzumacija prirodno prisutnog šećera iz voća, povrća i cjelovitih žitarica koji dovode do sporijeg i stabilnijeg porasta glukoze.
Rafinirane žitarice
Rafinirane žitarice prolaze kroz proces prerade čime se uklanja većina vlakana i hranjivih tvari, ostavljajući jednostavne šećer koji brzo podižu koncentraciju glukoze u krvi.
Takve žitarice imaju visok glikemijski indeks što znači da koncentracija glukoze u krvi brzo raste nakon njihove konzumacije.
Brzo probavljivi ugljikohidrati iz rafiniranih žitarica pružaju kratak osjećaj sitosti što može dovesti do prejedanja i nekontroliranih fluktuacija koncentracije glukoze u krvi.
Kao zamjena za rafinirane žitarice preporuka je konzumacija cjelovitih žitarica poput smeđe riže, integralne tjestenine, integralnog kruha i zobenih pahuljica. Cjelovite žitarice prolaze kroz manji stupanj prerade te sadrže više vlakana i hranjivih tvari poput vitamina i minerala uzrokujući sporiji i stabilniji porast glukoze u krvi.
Konzumacija cjelovitih žitarica pomaže u održavanju osjećaja sitosti i samim time pružaju potporu pri kontroli tjelesne mase.
Slatkiši i grickalice kao zabranjena hrana za dijabetičare
Slatkiši i grickalice obično sadrže malo ili nimalo hranjivih tvari te prekomjernom konzumacijom mogu uzrokovati neželjeni porast tjelesne mase.
Osim toga, najčešće su bogati dodanim šećerom, zasićenim masnim kiselinama (kao i soli) čime uzrokuju nagli skok glukoze u krvi.
Umjerenost i samokontrola u broju i veličini porcija od iznimne je važnosti. Stoga nije nužno u potpunosti izbjegavati slatkiše i grickalice, ali uz obavezno čitanje deklaracija proizvoda.
Zdravija alternativa za grickanje su orašasti plodovi!
Alkohol
Konzumacija alkohola može uzrokovati hipoglikemiju (niska koncentracija glukoze u krvi), posebno ako se uzima na prazan želudac ili u kombinaciji s inzulinom i/ili antidijabetičkim lijekovima.
Ako se alkohol konzumira, važno je pratiti koncentraciju glukoze u krvi i pri ruci imati brze izvore šećera kao što je voćni sok, za slučaj hipoglikemije.
Također, konzumacija alkohola može uzrokovati i hiperglikemiju koja se javlja zbog toga što tijelo metabolizira alkohol prije nego druge ugljikohidrate. Do hiperglikemije može doći nakon što alkohol prestane djelovati, stoga je važno pratiti koncentraciju glukoze u krvi prilikom i nakon konzumacije alkohola.
Kod odabira alkoholnog pića važno je provjeriti koje alkoholno piće ima manji sadržaj šećera. Tako žestoka pića i vino obično imaju manje šećera od piva i slatkih koktela.
Naglasak kod konzumacije alkohola je na umjerenosti i uvijek uz obrok jer hrana usporava apsorpciju alkohola čime se pridonosi stabilnijoj koncentraciji glukoze u krvi.
Opća preporuka za unos alkohola je jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.
Gazirani napitci i voćni sokovi kao zabranjena hrana za dijabetičare
Gazirani napitci najčešće sadrže veliku količinu dodanog šećera u obliku visokofruktoznog kukuruznog sirupa koji značajno povećava koncentraciju glukoze u krvi nakon konzumacije.
Često sadrže i kofein čija pretjerana konzumacija izaziva dehidraciju nepoželjnu za osobe oboljele od šećerne bolesti.
Redovitom konzumacijom gaziranih napitaka povećava se rizik od pretilosti s obzirom na to da sadrže „prazne kalorije“, odnosno kalorije bez značajnog nutritivnog sadržaja. Pretilost povećava rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2.
Voćni sokovi nastaju mehaničkom obradom voća pri čemu se uklanjaju vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera. Uz to, voćni sokovi najčešće sadrže veliku količinu dodanog šećera i/ili sladila.
Samim time uzrokuju brzi porast i fluktuaciju glukoze u krvi.
Zdravija alternativa gaziranim napitcima i voćnim sokovima su voda, biljni čajevi bez dodanog šećera, mineralna voda te cjelovito voće.
Zasićene i trans masti
Zasićene masti pronalazimo u crvenom mesu, prženim proizvodima, polugotovim i gotovim proizvodima i punomasnim mliječnim proizvodima.
Pretjerana konzumacija hrane bogate zasićenim mastima ima negativan utjecaj na inzulinsku rezistenciju. Tijelo troši više inzulina kako bi se regulirala koncentracija glukoze u krvi. Uslijed problema s kontrolom glukoze povećava se rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2.
Prema istraživanjima prehrana bogata zasićenim mastima može povećati razinu upale, a upala može pogoršati inzulinsku rezistenciju kao i kontrolu glukoze u krvi.
Preporuka je smanjenje unosa zasićenih masnih kiselina u prehrani te konzumacija nezasićenih masnih kiselina koje pronalazimo u maslinovom ulju, orašastim plodovima, ribi, avokadu… Nezasićene masne kiseline imaju pozitivan utjecaj na zdravlje srca i pomažu u regulaciji glukoze u krvi.
Trans masti nalazimo u brzoj, prerađenoj hrani, slatkišima, grickalicama i prženim proizvodima.
Povezuju se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti uzrokujući povećanje LDL kolesterola u krvi te smanjenje HDL kolesterola.
Osobama oboljelima od šećerne bolesti preporučuje se izbjegavanje hrane bogate trans mastima. Na deklaraciji proizvoda navedene su kao „hidrogenirane masti“ ili „trans masti“.
Zabranjena hrana za dijabetičare: visokokalorična brza hrana („fast food“)
Učestala konzumacija brze hrane može dovesti do neravnoteže u prehrani čime se otežava kontrola glukoze u krvi.
Na tržištu se nude zdravije i manje kalorične opcije, s malim udjelom šećera i zasićenih masti te bogate vlaknima i ostalim mikronutrijentima. Za više informacija posjetite našu web stranicu.
Sušeno voće
Za osobe oboljele od šećerne bolesti, svježe voće koje sadrži manje koncentriranih šećera i više vlakana, svakako je bolja opcija od sušenog voća.
Ako želite uključiti sušeno voće u svoju prehranu, konzultirajte se s nutricionistom ili stručnjakom za šećernu bolest kako biste utvrdili najbolji način uključivanja sušenog voća u svoju prehranu.
LightFork i Metabolic Friendly
LightFork program uz svoje standardne uravnotežene jelovnike, nudi i opciju Metabolic Friendly jelovnika koji su namijenjeni osobama s inzulinskom rezistencijom, a razvijeni su od strane stručnjaka.
Bogatu ponudu naših, kao i Metabolic Friendly jelovnika možete pronaći na našem web-u.
Za više informacija o preporučenoj hrani za osobe oboljele od šećerne bolesti pročitajte naš blog Prehrana za dijabetičare: preporučene namirnice.