Je li juha zdrava i u kakvom su odnosu juha i kalorije? Kada je najbolje konzumirati juhu? Možete li jesti juhu kada želite izgubiti višak kilograma?
Juha je topli, tekući obrok koji okrjepljuje i nudi utjehu. Osim što nas grije i umiruje u hladnim danima, juha može biti odličan izbor za one koji paze na unos kalorija. Bilo da želite smršaviti, održati zdravu prehranu ili jednostavno uživati u zadovoljavajućem obroku, juha ima mnogo toga za ponuditi. Pogledajmo zašto je juha kalorijski prijateljska opcija i kako ju možete maksimalno iskoristiti u svojoj prehrani.
Vrste juha
- Bistre Juhe: Ove juhe imaju prozirnu bazu, često napravljenu od mesa ili povrća, i mogu sadržavati komade mesa, povrća ili rezanaca. Primjeri uključuju:
- Pileća juha: Klasična juha napravljena od pilećeg mesa, povrća i začina.
- Juha od povrća: Različito povrće kuhano u vodi, često uz dodatak začina.
- Guste Juhe: Ove juhe imaju gušću konzistenciju, često zahvaljujući dodatku vrhnja, mlijeka, brašna ili škroba. Primjeri uključuju:
- Krem juha od gljiva: Gusta juha napravljena od gljiva, vrhnja i začina.
- Čorba: Obično se radi od mesa ili ribe, povrća i začina, a ima gušću konzistenciju.
Zdravstvene prednosti juha
- Hidracija: Juhe sadrže visoki udio vode pri čemu pomažu u održavanju adekvatne hidracije organizma.
- Nutritivna vrijednost: Juhe često sadrže raznovrsno povrće, meso i mahunarke koje pružaju vitamine, minerale, fitokemikalije, vlakna i proteine. Juhe su i odličan izvor elektrolita čiji se manjak može pojaviti kao posljedica pretjeranog znojenja, dehidracije, bolesti ili određenih lijekova.
- Lagana probava: Topla juha može biti lagana za probavni sustav i pogodna za one s probavnim smetnjama.
- Niskokaloričan obrok: Bistre juhe obično su niskokalorične, ali i dalje pružaju osjećaj sitosti zbog visokog udjela vode.
Prednosti konzumacije juhe prije glavnog obroka
Juha se danas najčešće konzumira kao predjelo, prije glavnog obroka. Istraživanja pokazuju da juha kao predjelo može smanjiti ukupni unos kalorija unesenih u glavnom obroku. Razlog tomu je to što konzumacija obroka s visokim udjelom tekućine povećava sitost i zadovoljstvo tijekom i nakon obroka. Posljedica je niži unos krute hrane i posljedično niži unos kalorija. Za više informacija o tome kako povećati osjećaj sitosti i smanjiti unos kalorija u danu, pročitajte u blogu Kako smanjiti apetit? 5 savjeta.
Juha i kalorije
Pileća juha: Priprema je jednostavna od samo nekoliko sastojaka koji uključuju piletinu, povrće i začine. Ovu juhu svrstavamo u niskokalorične bistre juhe, a tipična porcija (tanjur od 250 ml) sadrži oko 90 kalorija.
Goveđa juha: Priprema se s goveđim mesom, povrćem i začinima. Ovu juhu također možemo svrstati u niskokalorične bistre juhe, a tipična porcija (tanjur od 250 ml) sadrži oko 125 kalorija.
Povrtna juha: Priprema se od različitog povrća uz dodatak začina. Također ju svrstavamo u bistre juhe, a uglavnom se odlikuje nižom kalorijskom vrijednošću. Tipična porcija (250 ml) sadrži od 70-120 kalorija.
Ajnpren juha (prežgana juha): Juha koja se tradicionalno priprema kao lijek za probavne tegobe, naročito u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Osnovni sastojci za ovu juhu su ulje, brašno, jaje i začini. Tipična porcija (250 ml) sadrži 50-75 kalorija.
Juha od bundeve: Juha čiji je osnovni sastojak bundeva. Pripada skupini krem juha. Tipična porcija (250 ml) sadrži oko 112,5 kalorija.
Domaća juha kalorije
Vrsta juhe |
Kalorije u 100 ml |
Kalorije u 1 porciji (250 ml) |
Pileća juha |
36 |
90 |
Goveđa juha |
50 |
125 |
Povrtna juha |
28-48 |
70-120 |
Ajnpren (prežgana) juha |
20-30 |
50-75 |
Juha od bundeve |
45 |
112,5 |
Pogledajte: Jaje kalorije: Koliko kalorija ima jedno jaje?, Pivo i kalorije: Sve što trebate znati.
Juha “iz vrećice”
Industrijske juha ili juha “iz vrećice” je proizvod koji je nastao kao posljedica današnjeg ubrzanog stila života potrošača. Kada nemamo vremena otići u nabavu ili sjeckati sastojke za domaću juhu, industrijska juha može biti dobra zamjena. Postoje različite vrste industrijskih juha poput bistrih, gustih, mesnih ili povrtnih, a priprema obično traje svega nekoliko minuta.
Većina ljudi će se složiti da okus i miris industrijske juhe ne može nadmašiti okus i miris domaće juhe. Koja je razlika što se tiče nutritivne vrijednosti?
Važno je čitati nutritivnu deklaraciju proizvoda
Industrijske juhe često sadrže puno višu količinu natrija tj. soli nego domaće juhe. Ako proizvod sadrži više od 400 mg natrija po serviranju, može se reći da je udio soli izuzetno visok. Mnoge industrijske juhe sadrže više od 400 mg natrija po serviranju.
Industrijske juhe često sadrže i pojačivač okusa mononatrijev glutamat. Ovaj aditiv u većini slučajeva neće uzrokovati nikakve smetnje u manjim količinama, međutim postoje određene skupine ljudi koje su posebne osjetljive na ovaj pojačivač okusa.
Potrebno je obratiti pozornost i na sadržaj konzervansa kojih nerijetko ima puno u industrijskim juhama.
U slučaju da se među sastojcima nalaze hidrogenirana biljna ulja, poželjno je takav proizvod izbjegavati. To su vrste ulja koje spadaju u transmasne kiseline, jedine vrste ulja i masti koje je potrebno u potpunosti izbjegavati zbog dokazane štetnosti na zdravlje.
Juha “iz vrećice” i kalorije
Koliko kalorija ima pojedina juha poznatih brendova Podravka i Maggi možete vidjeti u tablici ispod.
Vrsta juhe |
Podravka – kalorije u 1 porciji (250 ml) |
Maggi – kalorije u 1 porciji (250 ml) |
Pileća juha |
56 |
27 |
Goveđa juha |
58 |
38 |
Povrtna juha |
42 |
32 |
Krem juha od gljiva |
66 |
80 |
Juha od bundeve |
95 |
– |
U blogu Grčki jogurt i sve što trebate o njemu znati, možete saznati koliko kalorija ima u grčkom jogurtu različitih poznatih brendova.
Zaključak
Juha je okrjepljujući obrok koji pruža toplinu i utjehu. Uvelike pridonosi adekvatnom unosu tekućine u danu. Odličan je izvor hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale, vlakna, fitokemikalije i elektrolite. Zbog svojeg sastava, odličan je izbor za osobe koje imaju problema s probavom, osobe u stanju dehidracije, osobe koje se bore s virozom i osobe koje se pojačano znoje.
Juha je odličan izbor za one koji paze na unos kalorija. Istraživanja su pokazala kako konzumacijom juhe prije glavnog jela, možemo povećati osjećaj sitosti i unijeti manje kalorija iz jela koji slijedi. Budući da je juha po sastavu većinom voda, ona ne sadrži puno kalorija.
Industrijske juhe ili juhe “iz vrećice” često sadrže manje kalorija po porciji (250 ml) od domaćih juha. Međutim, okus industrijskih juha je nemjerljiv s okusom, mirisom i aromom domaće juhe. Također, juha “iz vrećice” često sadrži nepoželjne sastojke u svom sastavu poput prevelike količine soli (natrija), pojačivača okusa, konzervansa i nepoželjnih izvora biljnih masti. Zato je najbolje izdvojiti vrijeme, kupiti sastojke i napraviti domaću juhu kako bi iskoristili sve zdravstvene pogodnosti juhe.