Tamna čokolada: 9 prednosti koje niste znali

Volite čokoladu, ali volite i hraniti se zdravo i izbjegavati slatkiše? Tamna čokolada mogla bi biti pravi omjer užitka i zdravih nutrijenata.  U tamnoj čokoladi nalazi se puno nutrijenata koji pogoduju našem organizmu. U nastavku ćemo objasniti neke od tih prednosti tamne čokolade.

Vjerojatno znate da je važan sastojak svake čokolade kakao. Kakao dolazi od sjemena stabla kakaovca koje dolazi iz dijelova Južne Amerike. Iz kakaa se izvlači krutina, odnosno mješavina nemasnih tvari i kakao maslac. Iako svaka čokolada ima značajan udio kakao maslaca, tamna čokolada ima veći udio krutine sjemena kakaa od drugih čokolada.

Tamna čokolada je bogata nurijentima

Kvalitetna tamna čokolada sa visokim udjelom kakaa može biti pravi izbor hranjivih tvari. Ona sadrži neka topiva vlakna i minerale. Štoviše, pločica tamne čokolade sa udjelom kakaa 70-85% može zadovoljiti dnevne potrebe za nekim mineralima. Tako na primjer zadovoljava:

  • 67% dnevnih potreba za željezom
  • 58% dnevnih potreba za magnezijem
  • 89% dnevnih potreba za bakrom
  • Gotovo 100% dnevnih potreba za manganom

Osim toga, tamna čokolada sadrži i kalij, fosfor, cink i selen.

Iako ne sadrži kofein u količini u kojoj se on nalazi u kavi, kakao sadrži kofein i teobromin. Naravno, zato što sadrži mnogo dobrih nutrijenata na naše tijelo, ne znači da sadrži sve potrebne. 😛 Također, uz sve prednosti, ne smijemo zaboraviti da ti minerali dolaze ruku pod ruku s kalorijama i umjerenom količinom šećera.

Dakle, kvalitetna tamna čokolada bogata je vlaknima, željezom, magnezijem, bakrom, manganom i još nekoliko minerala.

Tamna čokolada sadrži više dobrih masti

Uz minerale, ova čokolada bogata je i masnim kiselinama odnosno masnoćama koje dolaze od kakao maslaca. Masnoće u čokoladi sastoje se od oleinske kiseline (mast koja je zdrava za srce i koja se također nalazi u maslinovom ulju), stearinske kiseline i palmitinske kiseline.

Stearinska i palmitinska kiselina oblici su zasićenih masnih kiselina. Iako su zasićene masne kiseline povezane s povećanim LDL kolesterolom, istraživanja pokazuju da stearinska masna kiselina neutralno djeluje na kolesterol, niti ga povećava niti snižava. Iako palmitinska kiselina utječe na razinu kolesterola, ona čini samo jednu trećinu masnih kalorija u čokoladi.

Pogledajte svoj kalkulator kalorija. 

Tamna čokolada kao antioksidans

Antioksidansi pomažu našim stanicama da se odupru oštećenjima uzrokovanim slobodnim radikalima koji nastaju normalnim tjelesnim procesima, kao što je disanje, i zagađivačima iz okoliša, poput dima cigareta. Ako tijelo nema dovoljno antioksidansa, može se oštetiti slobodnim radikalima na primjer “loš” kolesterol može formira plak na stijenkama krvnih žila. 

Mjera ORAC, odnosno kapacitet apsorpcije radikala kisika, pokazuje koliko je neka namirnica antioksidans. Mjerenja oksidativnosti hrane u epruveti pokazala su da tamna čokolada ima vrlo visok udio antioksidansa. To uključuje polifenole, flavanole i katehine.

Jede vam se zdrava tamna čokolada dok ovo čitate? Pogledajte Lightfork jelovnik!

Tamna čokolada štiti od utjecaja sunca 

Antioksidansi u tamnoj čokoladi poboljšavaju protok krvi u vašoj koži i štite je od oštećenja od sunca. Istraživanje iz 2009. godine ispitivalo je utjecaj jedenja čokolade s visokim udjelom flavanola, odnosno tamne čokolade, na zaštićenost od sunca. Rezultati su pokazali da tamna čokolada, odnosno flavanol, ima pozitivan utjecaj na zaštitu vaše kožu od UV (ultraljubičastih) zraka.

Povisuje “dobri” kolesterol 

Tamna čokolada dobra je za mnogo toga, a jedna od dobrih strana ove namirnice su tvari koje smanjuju rizik od bolesti srca. 

Te tvari su polifenoli. Polifenoli kakaa mogu povećati koncentraciju HDL kolesterola, dok masne kiseline u kakao maslacu mogu “loš” kolesterol LDL-a i učiniti otpornijim na oksidativna oštećenja. Drugim riječima, kakao i tamna čokolada mogu biti dobri za lipide u našem tijelu. U nedavnoj studiji, konzumacija kakaa s tamnom čokoladom povećala je koncentraciju HDL kolesterola za 4%.

 

prednosti tamne čokolade


Pomaže funkcijama mozga 

Dobrim stranama još nije kraj. Tamna čokolada također može poboljšati funkcije vašeg mozga.

Više se istraživanja bavilo utjecajem tamne čokolade na kognitivne funkcije. PubMed Central je objavio članak koji potvrđuje da kronično uzimanja kakao flavanola kod mladih odraslih osoba pozitivno utječe na kognitivna učinkovitost. Ovo istraživanje podupire povoljan učinak kakao flavanola na kognitivne funkcije i neuroplastičnost te ukazuje da su takve prednosti moguće u ranoj odrasloj dobi.

Tamna čokolada popravlja raspoloženje 

Ako se osjećate bolje nakon što pojedete čokoladu, to nije samo zato što volite čokoladu. Postoji i biološki razlog za to. Tamna čokolada se dugo povezivala s osjećajem užitka i uživanja.

 

Studija objavljena u siječnju 2022. pokazala je da su sudionici koji su jeli tamnu čokoladu s udjelom kakaa od 85%, dnevno su zadržali bolje opće raspoloženje od ostalih koji su jeli čokoladu s manje kakaa – ili koji nisu jeli čokoladu.

tamna čokolada


Tamna čokolada poboljšava cirkulaciju

Tamna čokolada sadrži i flavanole. Flavanoli su dio skupine flavanoida, koji su odgovorni za boje u biljkama, a za ljudsku konzumaciju su dobri antioksidansi. Flavanoili iz tamne čokolade mogu utjecati na arterije tako da se proizvede više dušikovog oksida. Dušikov oksid zatim opušta arterije, a to pospješuje cirkulaciju i naposlijetku smanjuje krvni tlak. Istraživanje pokazuje da tamna čokolada ima utjecaj na smanjivanje krvnog tlaka, iako je taj utjecaj mali.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Spojevi u tamnoj čokoladi mogli bi pomoći kod lošeg kolesterola. Naime, čokolade sadrže polifenole. Polifenoli su obično prisutni u voću, povrću, vinu, a ima ih i u kakau. Ako se zrno kakao obrađuje na manjoj temperaturi, te ako u aromu čokolade nisu dodane lužnate tvari, moguće je da tamna čokolada zadrži polifenole.

Konzumiranje čokolade sa dobro obrađenim kakaom, odnosno s višim udjelom polifenola, pogoduje povećanju dobrog kolesterola i smanjenje ukupnog kolesterola. Posljedično, kolesterol se slabije ugrađuje u stijenke arterija što u konačnici rezultira manjim rizikom od bolesti srca i krvožilnog sustava.

 

Koliko tamne čokolade dnevno je smijem jesti?

Preporučena dnevna doza tamne čokolade za odraslu osobu je oko 30 do 60 grama. Možda vam se ovo čini premalo, no to je veća količina nego što mislite.  Pogotovo ako se radi o tamnoj čokoladi s velikim udiom kakaa. Na primjer, jedna unca je ekvivalentna tri tanka kvadrata čokolade odlomljena od veće pločice. Tamnu čokoladu je također najbolje kušati polako. 

Male količine tamne čokolade baš kao u Lightfork-ovom čoko browniju? Pogledajte Lightfork jelovnik!

 

Tamna čokolada ili čokolada za kuhanje? Koja je razlika?


Obje su zapravo iste čokolade, s manjim udjelom šećera, gorke i zdravije od mliječne čokolade. Tamna čokolada koja ima 70% i više kakaa te je izvor je flavonoida – snažnog antioksidansa s protuupalnim svojstvima koji je važan za rad mozga.  Čokolada za kuhanje nije slatka, nema kakao maslaca i ostalih masnoća pa mnogima nije toliko ukusna.

Po sastavu se nalazi između tamne čokolada i mliječne čokolade. Kod čokolade za kuhanje je udio šećera malen, ali je i udio kakaa manji nego u tamnoj čokoladi. Tako da, iako su ove dvije čokolade slične i obje su zdravije od mliječne čokolade, prednost ipak dajemo tamnoj čokoladi. 

 

Manje šećera na kraju 

Naveli smo mnoge potencijalne benefite tamne čokolade. Naravno, oni ne znače da je tamna čokolada namirnica koju trebate konzumirati svaki dan. Kada birate tamnu čokoladu obratite pozornost na udio šećera i na udio kakaa. Najbolje je birati tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa i sa što manje šećera. Što je tamnija čokolada, to manje šećera sadrži.

 

Tamna čokolada je jedna od namirnica koje su iznimno fine, a ujedno i vrlo zdrave. Dobar tek! 🙂