Čajevi za mršavljenje: Koliko su učinkoviti?

Postoje li uistinu čajevi za mršavljenje? Jesu li učinkoviti u “detoksifikaciji” organizma i pomažu li pri sagorijevanju masti? Kako bi saznali zašto su nekim vrstama čajeva pripisana navedena i slična svojstva, moramo prvo saznati ponešto o samoj povijesti čaja.

Danas se čaj može svrstati u jedan od najšire konzumiranih napitaka diljem svijeta. Ljudi različitih kultura i pozadina uživaju u brojnim sortama čajeva pripremljenih različitim tehnikama pripreme. Čaj je napitak koji ima bogatu povijest i kulturni značaj koji fasciniraju ljubitelje čajeva diljem svijeta.

Povijest čaja

Rana povijest čaja spominje se u legendama i mitovima, a vjeruje se da se čaj prvi puta pojavio u Kini prije nekoliko tisuća godina. Prema kineskoj legendi, otkriće čaja datira oko 2737. pr. Kr. tijekom vladavine cara Shennong-a.

Priča kaže kako je car htio odmoriti usred jednog napornog putovanja. Zapalio je vatru i na nju stavio lončić s vodom kako bi voda zakuhala te na taj način postala sigurna za konzumaciju. Iznenadan povjetarac je otrgnuo nekoliko listova s obližnjeg stabla koje je potom odnio u zagrijanu vodu. Zaintrigiran mirisom, car je okusio rezultirajući napitak i osjetio kako mu se organizam odmah oporavio od iscrpljenosti.

Od lijeka do najčešće konzumiranog napitka u svijetu

Od svog otkrića, čaj je vrlo brzo stekao popularnost u Kini zbog svojih ljekovitih svojstava i stimulativnih učinaka. U početku se konzumirao zbog njegovih percipiranih zdravstvenih vrijednosti, uključujući podizanje energije i olakšavanje probave. Čaj je postepeno postao neizostavan dio kineske kulture utječući na različite aspekte života uključujući filozofiju, umjetnost i društvene običaje.

Čaj je stekao popularnost u Europi prvenstveno zahvaljujući naporima portugalskih i nizozemskih trgovaca u 16. stoljeću. U početku su uvozili čaj iz Kine i predstavljali ga europskim tržištima kao luksuzni proizvod. Čaj su prvotno konzumirali pripadnici aristokracije i elita zbog visoke cijene, ekskluzivnosti te percipiranih ljekovitih svojstava.

Kako je čaj postajao dostupniji tijekom vremena, njegova potrošnja se proširila s aristokracije na srednje i niže slojeve društva. Britanska istočnoindijska kompanija odigrala je ključnu ulogu u proširenju konzumacije čaja u sve slojeve društva. Napravila je to uspostavljajući trgovinske rute za razmjenu čaja i promovirajući njegovu konzumaciju u Engleskoj i drugim europskim državama. Do 18. stoljeća, čaj je postao široko konzumirano piće diljem Europe, a pijenje čaja je postala uobičajena društvena aktivnost.

Može se reći da je postupno prihvaćanje i integracija čaja u europsko društvo, gdje je postao jedan od najčešće konzumiranih pića, bilo potaknuto faktorima poput trgovine i razmjene, društvenih običaja te utjecaja kraljevskih članova društva koji su voljeli ispijati čaj i na taj način ga popularizirali ostatku naroda.

Čajevi za mršavljenje- kako su postali poznati?

Kao što je bilo navedeno u posljednjem odlomku, čajevi su se u početku smatrali ljekovitim napitkom. Čajevi imaju zdravstvene pogodnosti najviše zbog toga što su dobar izvor antioksidansa koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u organizmu. Takvi antioksidansi mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i pojedinih oblika raka.

Čajevi su također odlični za održavanje normalnog stanja hidracije organizma budući da je čaj većinom sastavljen od vode. Ne smijemo izostaviti činjenicu da sam ritual pripreme i ispijanja čaja može imati umirujuć utjecaj na um što opušta, smiruje i regulira raspoloženje.

Međutim, čajevi za mršavljenje su vrlo vjerojatno postali poznati krajem 20. stoljeća kada se pojavilo obilje hrane u zemljama Zapada kao posljedica industrijalizacije, tehnološkog napretka i globalizacije. Krajem 20. st. je proglašena i epidemija pretilosti od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Na tržištu su se pojavila razno razna brza rješenja za gubitak viška kilograma od pojedinih dijeta do raznih proizvoda za mršavljenje među kojima su i čajevi za mršavljenje.

Čajevi za mršavljenje- koji su i koliko su učinkoviti?

Čajevi za mršavljenje koji se najčešće spominju su sljedeći:

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži različite bioaktivne komponente koje doprinose njegovim koristima za zdravlje. Neki od korisnih učinaka zelenog čaja na zdravlje su sljedeći:

a) Antioksidansi – od kojih je najpoznatiji epigalokatehin galat ili EGCG koji se smatra odgovornim za mnoge zdravstvene koristi zelenog čaja. Osim što sudjeluje u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u organizmu, smatra se da ima neuroprotektivni učinak kojim smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

b) Zdravlje srca – redovita konzumacija zelenog čaja može poboljšati zdravlje srca smanjujući LDL kolesterol („loš“ kolesterol) i trigliceride. Više o LDL kolesterolu pročitajte u blogu Povišeni LDL kolesterol: Kako ga smanjiti?. Više o prehrani za povišeni kolesterol možete pročitati u tekstu Prehrana za povišeni kolesterol.

c) Zeleni čaj sadrži i kofein, iako u manjim količinama nego u kavi. Kofein može pomoći poboljšanju budnosti i koncentracije.

d) Protuupalni učinak – također se pripisuje antioksidativnim komponentama zelenog čaja. Kronična upala u organizmu je povezana s mnogim bolestima poput bolestima krvožilnog sustava, autoimunim bolestima i dijabetesom.

e) Poboljšano zdravlje zubi – katehini u zelenom čaju imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći inhibirati rast bakterija u ustima, smanjujući rizik od karijesa, bolesti desni i lošeg daha.

f) Zdravlje jetre – zeleni čaj može podržavati zdravlje jetre smanjenjem upale i oksidativnog stresa u jetri. Neka istraživanja pokazuju da može pomoći u zaštiti od nastanka masne jetre i ciroze jetre.

2. Crni čaj

Crni čaj, poput zelenog čaja, sadrži nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Neke od zdravstvenih koristi povezanih s konzumacijom crnog čaja su slijedeće:

a) Zdravlje srca – antioksidansi u crnom čaju, posebno flavonoidi poput teoflavina i teorubigina, mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca smanjenjem razine LDL kolesterola, poboljšanjem funkcije krvnih žila i smanjenjem rizika od ateroskleroze.

b) Poboljšano zdravlje crijeva – crni čaj sadrži spojeve koje nazivamo polifenoli. Polifenoli mogu imati prebiotičke učinke, potičući rast korisnih bakterija u crijevima. Na taj način crni čaj može pridonijeti poboljšanju probavnog zdravlja i jačanju imunološkog sustava.

c) Kofein u crnom čaju također pomaže poboljšanju budnosti i koncentracije. Osim toga, crni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja može imati umirujuće učinke i ublažiti stimulativne učinke kofeina, što dovodi do uravnoteženijeg i fokusiranijeg mentalnog stanja.

d) Prevencija dijabetesa tipa 2 – nekoliko istraživanja predlaže da redovita konzumacija crnog čaja može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Polifenoli u crnom čaju mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, regulirati razinu šećera u krvi i smanjiti upalu, što je korisno za prevenciju i upravljanje dijabetesom. Više o dijabetesu možete pročitati u blogu Prehrana za dijabetičare: preporučene namirnice.

e) Zdravlje kostiju – neka istraživanja predlažu da redovita konzumacija crnog čaja može doprinijeti poboljšanju gustoće i jačine kostiju, potencijalno smanjujući rizik od nastanka osteoporoze.

3. Čaj od hibiskusa

Hibiskusov čaj, pripremljen od sušenih latica cvijeta hibiskusa, poznat je po svojoj živopisnoj boji i kiselkastom voćnom okusu. Osim svojeg ukusnog okusa, hibiskusov čaj nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi zahvaljujući bogatom nizu antioksidansa, vitamina i minerala.

a) Antioksidativna svojstva – hibiskusov čaj obiluje antioksidansima, posebno flavonoidima i antocijaninima. Ovi spojevi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, štiteći stanice od oksidativnih oštećenja i smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i dijabetesa.

b) Snižavanje krvnog tlaka – redovita konzumacija čaja od hibiskusa može dovesti do umjerenog smanjenja kako sistoličkog tako i dijastoličkog krvnog tlaka, što može biti korisno za osobe s hipertenzijom ili s rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka.

c) Zdravlje jetre – preliminarna istraživanja su pokazala da hibiskusov čaj može imati hepatoprotektivne učinke. To znači da može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, toksinima i upalom. Redovita konzumacija čaja od hibiskusa može podržati funkciju i opće zdravlje jetre.

d) Poboljšana probava – čaj od hibiskusa može imati blage laksativne učinke i pomoći u poticanju probave. To može biti korisno za osobe koje pate od probavnih problema poput zatvora.

e) Potpora imunološkom sustavu – vitamin C koji se nalazi u čaju od hibiskusa, zajedno s njegovim antioksidansima, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i zaštiti od infekcija.

f) Pomoć u smanjenju stresa i anksioznosti – konzumacija čaja od hibiskusa može imati umirujući učinak na tijelo i um, čime pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.

4. Oolong čaj

Oolong čaj se također često spominje kao čaj koji je pogodan za mršavljenje, a neke od zdravstvenih pogodnosti oolong čaja su sljedeće:

a) Antioksidativna svojstva od kojih najviše sadrži polifenole koji neutraliziraju štetne slobodne radikale u organizmu.

b) Zdravlje srca – redovito konzumiranje oolong čaja može biti korisna za zdravlje srca.

c) Regulacija šećera u krvi – neka istraživanja pokazuju da oolong čaj može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom ili za osobe koje imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa.

d) Zdravlje kostiju – oolong čaj sadrži minerale poput kalcija i magnezija, koji su važni za održavanje jakih i zdravih kostiju.

e) Oolong čaj također sadrži kofein, što može poboljšati budnost i koncentraciju.

f) Pomoć u smanjenju stresa – oolong čaj sadrži aminokiselinu L-teanin koja može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti bez izazivanja pospanosti.

g) Poboljšana probava – oolong čaj može pomoći u poticanju probave i ublažavanju gastrointestinalnih problema poput nadutosti i zatvora.

Koliko su učinkoviti čajevi za mršavljenje?

Iako navedeni čajevi imaju mnoge zdravstvene koristi, ne možemo ih smatrati magičnim napitkom koji mogu riješiti problem viška kilograma.

Čaj može biti koristan u smanjenu tjelesne mase na način da redovitim ispijanjem čaja kroz dan održavamo adekvatno stanje hidracije organizma. Adekvatno stanje hidracije može smanjiti potrebu za konzumacijom pretjerane količine hrane.

Čaj može biti koristan pri mršavljenju ako zaslađene napitke zamijenite s čajem bez šećera. Na taj način ćete smanjiti unos kalorija u danu i lakše postići kalorijski deficit.

„Detoskifikacija“ organizma putem čaja

Detoksifikacija organizma je pojam koji označava eliminiranje štetnih tvari unesenih egzogeno u organizam. Štetne tvari mogu biti tvari poput pesticida, alkohola, antibiotika, ostalih lijekova, teških metala i slično.

Treba uzeti u obzir da je naše tijelo prirodno isprogramirano da eliminira štetne tvari pomoću jetre, bubrega i crijeva nakon čega ih izbacuje iz organizma kroz stolicu i urin.

Ispijanje tekućine može ubrzati proces eliminacije štetnih tvari no ta tekućina ne mora nužno biti čaj. Pijenje obične vode također doprinosi adekvatnom stanju hidracije organizma i na taj način potiče ekskreciju štetnih tvari iz organizma.

Kako se riješiti viška kilograma?

Kako bi skinuli višak kilograma najvažnija je pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost. Pravilna i uravnotežena prehrana je prehrana u kojoj je unos ugljikohidrata 45-65%, masti 20-35%, a proteina 10-35% od cjelodnevnog unosa energije (kcal). To je prehrana koja obiluje voćem i povrćem, niskomasnim mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, mahunarkama, krtim mesom i ribom.

Prehranu je najbolje rasporediti na više manjih obroka i osigurati unos svih hranjivih tvari kroz različite vrste namirnica. Vrlo je bitno unositi dovoljno tekućine kako bi se održalo adekvatno stanje hidracije organizma. Prema preporuci, od tekućina je najbolje konzumirati vodu, nezaslađeni čaj i cijeđene prirodne sokove.

Pravilna prehrana može poboljšati sitost i tako smanjiti potrebu za prejedanjem što je ključ postizanja kalorijskog deficita. Za više informacija o zdravoj i pravilnoj prehrani možete pročitati u intervjuu s dr.sc. Mirelom Marić.

LightFork obroci su nutritivno balansirani obroci koji pružaju optimalne količine ugljikohidrata, masti, proteina, vitamina i minerala. Bogati su krtim mesom, plodovima mora, voćem, povrćem, orašastim plodovima i složenim ugljikohidratima koji sadrže puno vlakana. Niti jedan LightFork obrok ne sadrži dodane šećere, aditive i konzervanse. Više o LightFork prehrani pogledajte na našoj naslovnoj stranici lightfork.hr.