Koliko alkohol ima kalorija? Tablica kalorija

Koliko alkohol ima kalorija i kako izgleda tablica za kalorije alkohola? Kako alkohol utječe na zdravu i pravilnu prehranu? Pitanja su to koja si možda postavljate prije blagdana i raznih slavlja.

Jeste li znali da jedna čaša vina sadrži jednaki broj kalorija kao i komadić tamne čokolade, a pola litre piva ima približno jednaki broj kalorija kao i paket čipsa? Dakle, ako pokušavate paziti na unos kalorija, nemojte misliti da ste u kalorijskom deficitu ako obrok zamijenite čašom alkohola. 

Također, 4 boce vina mjesečno znači da godišnje unosite oko 27000 kalorija, a to je po broju kalorija jednako 48 Big Macova godišnje. 🤯

Ako vam je pivo ipak draže i pijete 5 piva tjedno, unosite 44200 kalorija godišnje kroz pivo. Ove kalorije jednake su kalorijama koje imaju 221 krafne. 🙀

Što je alkohol?

No, krenimo ispočetka. Kada govorimo o alkoholu, obično mislimo na alkohol koji se nalazi u pivu, vinu i žestokim pićima. No, što je zapravo alkohol kemijski? 

Alkohol je jedan od sastojaka alkoholnih pića koji se naziva etanol (etilni alkohol). Nastaje kada kvasac fermentira šećere u žitaricama, voću i povrću. Na primjer, vino se radi od šećera u grožđu, dok se votka tradicionalno proizvodila od krumpira. Danas se većina votke proizvodi od fermentiranih žitarica kao što su kukuruz, riža, raž ili pšenica. 

Alkoholna pića kao što su votka i rakija, proizvode se tako da se fermentirana tekućina dalje destilira. Odnosno, nakon procesa fermentacije, alkoholna pića nastavljaju proces destilacija u kojem im se uklanjaju druge komponente čineći ih jačima.

Alkohol i kalorije

Vino, pivo, šampanjac, žestoka pića i mnoga druga alkoholna pića proizvode se od prirodnog škroba i šećera. Budući da se rade od šećera, sadrže čak 7 kalorija po gramu.

Također pročitajte: Koliko grama ugljikohidrata dnevno je potrebno? 

Osim toga, alkoholna pića se nerijetko miješaju s raznim pićima poput coca-cole i tonika, što im daje dodatne kalorije.

Zaklada za istraživanje i obrazovanje o alkoholu (FARE) provela je istraživanje o alkoholu i pretilosti i otkrila da:

  • Tamo gdje postoji pozitivna povezanost između alkohola i tjelesne težine vjerojatnije je da će se naći kod muškaraca nego kod žena.
  • Vjerojatnije je da će pivo utjecati na abdominalnu pretilost (pivski trbuh) nego na opću pretilost za muškarce i žene.

Ipak, utjecaj alkohola na debljanje ima više faktora. Hoćete li se vi osobno udebljati od pijenja alkohola ovisi o mnogim čimbenicima. To uključuje:

  • Koja alkoholna pića pijete
  • Koliko često konzumirate alkohol
  • Koliko alkohola unosite
  • Što jedete tijekom konzumiranja alkohola
  • Cjelokupna prehrana
  • Genetika
  • Spol
  • Razina tjelesne aktivnosti
  • Dob
  • Sveukupno zdravlje; pretilost i dijabetes

Alkohol kalorije tablica

Ipak, nisu sva alkoholna pića jednako kalorična. U nastavku donosimo tablicu kalorija na 100 mililitara. Kako biste ove informacije imali dostupne kada vam zatrebaju, tablicu kalorija možete preuzeti.

 

alkohol kalorije tablica

Preuzmi: alkohol kalorije tablica

Pogledajte svoj kalkulator kalorija!

Alkohol i metabolizam 

Alkohol i metabolizam su povezani jer jetra igra veliku ulogu u metaboličkim procesima osobe. Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do alkoholne masne jetre. Ovo stanje može oštetiti jetru osobe, utječući na način na koji tijelo metabolizira i pohranjuje masti i ugljikohidrate. 

Kada je jetra preopterećena i zbog toga nesposobna pravilno procesuirati hranjive tvari i masti, usporava metabolizam. Usporeni metabolizam može dovesti do zdravstvenih stanja kao što su debljanja i letargije.

Jedinice alkohola i preporuke

Unos alkohola trebao bi biti kontroliran i trebali bismo obratiti pozornost koliko alkohola unosimo. Uz mnogo različitih vrsta pića, veličina čaša – da ne kažemo boca – te udjela alkohola u pojedinim pićima, teško je pratiti koliko smo alkohola zapravo unijeli. 

Ideja o brojanju alkoholnih jedinica prvi put je uvedena u Ujedinjenom Kraljevstvu 1987. kako bi se pomoglo ljudima da prate koliko piju. Alkoholne jedinice služe kako bi pokazale koliko smo čistog alkohola unijeli u organizam. 

Jedna jedinica alkohola jednaka je 10 ml ili 8 g čistog alkohola, što je otprilike količina alkohola koju prosječna odrasla osoba može preraditi u sat vremena. To znači da bi unutar sat vremena, u teoriji, trebalo ostati malo ili nimalo alkohola u krvi odrasle osobe, iako to malo varira od osobe do osobe.

Kako izračunati alkoholne jedinice? 

Možete izračunati koliko jedinica ima u bilo kojem piću množenjem ukupnog volumena pića (u mililitrima, ml) s njegovim udjelom alkohola u piću i podijeljeno s 1000. 

Na primjer, da biste izračunali broj jedinica alkohola u boci pive (500 ml) s udjelom od  5,2% =  5,2 (%) x 500 (ml) ÷ 1000 = 2,6 jedinica.

Kako bi se smanjili zdravstveni učinci konzumacije alkohola, preporučuje se da muškarci i žene ne piju više od 14 jedinica tjedno. Također je poželjno da rasporedite konzumiranje alkohola na 3 ili više dana ako redovito pijete čak 14 jedinica tjedno.

Zaključak 

Tablica alkohola i kalorija daje približan dojam koliko pojedino piće daje kalorija. Ne treba biti odličan matematičar da se vidi da alkohol ima prilično veliki broj kalorija u odnosu na preporučeni dnevni unos kalorija. Osim kalorija, alkohol je u pozitivnoj vezi sa sedam vrsta raka, bolesti srca, visoki krvni tlak, dijabetes koji mogu si biti uzročno-posljedično također povezani s prekomjernom tjelesnom težinom. 

Budući da alkohol zapravo nema pozitivnu nutritivnu vrijednost nego ima samo velike količine ugljikohidrata i masti, dobro je obratiti pozornost na njegov unos.